O Jakcu 2016

NE PRIDEŠ DALEČ, ČE GREŠ KAR NARAVNOST

Jakec je dnevno-nočni skavtski orientacijski izziv s sedaj že kar 19-letno tradicijo. Namenjen je izvidnikom in vodnicam, popotnikom in popotnicam, ter odraslim skavtom. 
Nastal je leta 1997 po vzoru taborniškega nočnega orientacijskega teka, ko je idejni vodja in takratni organizator Marko Gantar s svojo ekipo pripravil eno izmed prvih skavtskih orientacij (za 10 ekip). Ker se dober glas širi v deveto vas, je kmalu za Jakca izvedelo celotno združenje slovenskih katoliških skavtinj in skavtov. Jakec je že od vsega začetka v organizaciji stega Logatec 1. Spodbuden in uspešen začetek je vodil k nadaljevanju projekta Jakec, ki se je začel izvajati vsako leto in postal tradicionalen dogodek znan večini skavtov in širši javnosti po vsej Sloveniji. 
Z leti se je povečevalo število udeležencev, ki se sedaj giblje okoli številke 750. Zamenjal se je tudi vodstveni kader, najprej je vajeti v svoje roke prevzel Matej Mihelčič, nato ga je je za dve leti prevzel Jure Žagar, potem je v vlogi organizatorja dvakrat nastopil Dejan Stojko, letos pa ga bo drugič vodil Tilen Lukan. 
Seveda brez učinkovitega tropa, ki je sestavljen iz aktivnih voditeljev stega Logatec1, pomočnikov iz našega stega, v zadnjem času pa vse več tudi iz drugih stegov (pomoč na točkah) ter navdušenih in izziva željnih udeležencev, preprosto ne bi šlo. Hvaležni smo vsem, ki nam pomagate sooblikovati Jakca, ter vam obljubljamo, da se bomo trudili še naprej po svojih najboljših močeh.